Lumea Laurei

blog general

Criza din 2008

Criza din 2008

Criza economic─â care a lovit lumea ├«n anul 2008 a avut multe efecte negative asupra popula╚Ťiei, ├«n special ├«n confortul nostru. Criza mondial─â a ├«nceput de fapt ├«n luna decembrie a anului 2007, dar din anul 2008 s-a ├«nceput accentuarea acesteia. Rom├ónia a fost afect─â de criz─â ceva mai t├órziu, c├ónd au ├«nceput disponibiliz─ârile ╚Öi mul╚Ťi cet─â╚Ťeni ╚Öi-au pierdut locurile de munc─â. Pe plan mondial cre╚Öterea somajului a crescut cu un procent de 12.8%, un procent descurajator pentru economia mondial─â.

Încă din anul 2008, odată cu începerea crizei, multe companii au dat faliment sau le-au scăzut drastic profitul. Bănci din toată lumea și-au închis activitatea pe o perioada nedeterminată, din cauza crizei.

├Än istorie vom vedea c─â au mai fost multe perioade de crize prin care au trecut marile ╚Ť─âri. De exemplu ├«n anul 1907 a avut loc ├«n SUA, criza sistemului bancar. ├Än acele momente mul╚Ťi ╚Öi-au retras banii din b─ânci ╚Öi au avut loc multe falimente. Din aceast─â cauz─â, ├«n acele timpuri s-a pierdut ├«ncrederea ├«n b─ânci. Criza s-a terminat ├«n 1908, ├«n luna februarie.

Din anul 1907 ╚Ť─ârile au avut minim 11 situa╚Ťii ├«n care s-a declarant criz─â. Criza din vremurile noastre a ├«nceput odat─â cu pierderea ├«ncrederii ├«n ipotecarea securizat─â de c─âtre investitorii din America.

Letonia este ╚Ťara cea mai afectat─â din U.E de aceast─â criz─â, chiar dac─â ├«nainte de asta a fost ╚Ťara cu cele mai mari cre╚Öteri a salariului, ajung├ónd de la 128 de euro pe lun─â p├ón─â la 227 euro pe luna, ├«n aproximativ 1 an ╚Öi jum─âtate. La 1 decembrie 2008 SUA anun╚Ťa c─â erau deja de un an ├«n recesiune.

Dup─â 4-5 ani de criz─â popula╚Ťia lumii s-a obi╚Önuit deja cu noul trai de via╚Ť─â ╚Öi salariile mai mici. Am intrat ├«n al 5-lea an de criz─â ╚Öi nu se ╚Ötie c├ónd totul va ajunge la normal.

Las─â un r─âspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *