Criza economică care a lovit lumea în anul 2008 a avut multe efecte negative asupra populației, în special în confortul nostru. Criza mondială a început de fapt în luna decembrie a anului 2007, dar din anul 2008 s-a început accentuarea acesteia. România a fost afectă de criză ceva mai târziu, când au început disponibilizările și mulți cetățeni și-au pierdut locurile de muncă. Pe plan mondial creșterea somajului a crescut cu un procent de 12.8%, un procent descurajator pentru economia mondială.
Încă din anul 2008, odată cu începerea crizei, multe companii au dat faliment sau le-au scăzut drastic profitul. Bănci din toată lumea și-au închis activitatea pe o perioada nedeterminată, din cauza crizei.
În istorie vom vedea că au mai fost multe perioade de crize prin care au trecut marile țări. De exemplu în anul 1907 a avut loc în SUA, criza sistemului bancar. În acele momente mulți și-au retras banii din bănci și au avut loc multe falimente. Din această cauză, în acele timpuri s-a pierdut încrederea în bănci. Criza s-a terminat în 1908, în luna februarie.
Din anul 1907 țările au avut minim 11 situații în care s-a declarant criză. Criza din vremurile noastre a început odată cu pierderea încrederii în ipotecarea securizată de către investitorii din America.
Letonia este țara cea mai afectată din U.E de această criză, chiar dacă înainte de asta a fost țara cu cele mai mari creșteri a salariului, ajungând de la 128 de euro pe lună până la 227 euro pe luna, în aproximativ 1 an și jumătate. La 1 decembrie 2008 SUA anunța că erau deja de un an în recesiune.
După 4-5 ani de criză populația lumii s-a obișnuit deja cu noul trai de viață și salariile mai mici. Am intrat în al 5-lea an de criză și nu se știe când totul va ajunge la normal.