Lumea Laurei

blog general

Lista utilajelor agricole necesare in fiecare afacere din domeniul agriculturii

Lista utilajelor agricole necesare in fiecare afacere din domeniul agriculturii

Cand vorbim de agricultura, ne referim in principiu la cresterea plantelor si a animalelor. Ei bine, termenul de agricultura cuprinde diverse ramuri, precum piscicultura, avicultura, silvicultura etc. Astfel, agricultura se poate ocupa de la cresterea molustelor tereste si acvatice pana la cresterea si protejarea diverselor flori.

Fermierul de rand sau fermierul industrial se axeaza, in mare parte, pe cresterea plantelor si a animalelor. Termenii folositi sunt horticultura pentru cresterea si selectionarea legumelor, fructelor etc., respectiv zootehnie pentru cresterea animalelor domestice pentru lapte, carne etc.

Orice fermier, indiferent de domeniul ales, are nevoie de utilaje agricole pentru a produce mai mult, mai eficient si pentru a salva timp si energie. Insa utilajele difera de la un domeniu agricol la altul. Astfel, in articolul de astazi iti voi prezenta care sunt utilajele necesare pentru horticultura si zootehnie.

Utilaje necesare pentru horticultura

  • Tractor. De departe cel mai versatil utilaj agricol, tractorul te poate ajuta cu toate muncile campului. De la arat, sapat, stropit cu fertilizator sau insecticide, tractorul este baza fiecarui fermier. Acesta te ajuta sa cari, tragi sau impingi greutati mari. Modelele noi vin cu imbunatatiri pentru cel ce le opereaza. Astfel, sunt echipate cu sisteme de protejare impotriva rasturnarii, cabine inchise si confortabile si cu diverse dimensiuni pentru terenul tau.
  • Atasamente pentru tractor. De unul singur, tractorul poate fi aproape inutil. Insa atasamentele potrivite il vor schimba in forta de munca a terenului tau! Fie atasamente in fata sau in spate, cu ajutorul acestora poti cosi, incarca, ara, balota, semana sau poti distribui ingrasamant.
  • Combina. Cand e sezonul de recoltat, nimic nu face treaba mai bine si mai usoara decat o combina. Fata de tractor, aceasta trebuie aleasa in functie de cultura care trebuie recoltata. Ia in considerare daca ai nevoie de o combina pentru in, cartofi sau sfecla rosie.

De asemenea, combinele pot fi destul de costisitoare. Pentru a justifica pretul uneia, e nevoie sa folosesti combina aproximativ 300 de ore intr-un an. Daca nu e cazul, atunci inchirierea sau achizitionarea unei combine vechi poate fi raspunsul.

  • Camioneta. Desi nu e la fel de puternica precum tractorul, camioneta iti ofera moduri alternative de transport. Fiind atat rapida cat si puternica, aceasta poate fi folosita pentru diverse munci usoare, medii sau grele. Daca ai nevoie de tragi o remorca sau trebuie sa mergi prin padure, camioneta este alegerea potrivita.

In plus, poti folosi camioneta si inafara muncilor agricole. Transportul membrilor familiei sau a prietenilor devine convenient, in timp ce ai o masinarie capabila sa faca treburile unei ferme.

Utilaje necesare pentru zootehnie

  • Echipamente de procesat furajele. Animalele au nevoie zilnic de o cantitate insemnata de furaje. Astfel, distributia si procesarea acestora este prioritatea ta numarul unu daca activezi in domeniul zootehniei. Acestea vor amesteca si marunti furajele pentru ca animalele sa le poate consuma mai bine. De asemenea, distribuirea furajelor e mult mai eficienta si usoara.
  • Remorca pentru animale. Daca planuiesti sa cresti animale mari precum cai, vaci sau oi, o remorca specifica este vitala. Cand vei avea nevoie sa transporti animalele, totul va decurge mult mai usor. Iar cand nu o folosesti pentru transportul animalelor, remorca poate fi folosita in multe alte scopuri. Poti transporta lemn, furaje, fan sau cherestea.

Sisteme de adapat si rezervoare de apa. Animalele au nevoie de cantitati mari de apa pentru a putea creste. Astfel, sistemele de adapat si rezervoarele de apa sunt indispensabile. Spre exemplu, caii si vacile au nevoie de multa apa, deci cu siguranta nu vei lua apa cu galeata din fantana. Sistemele de adapat au jgheaburi facute din cauciuc sau fier galvanizat. Asigura-te ca acestea sunt curate, cat si apa pe care o beau animalele. Ultimul lucru dorit este ca sanatatea animalelor sa aiba de suferit.

Utilajele pe care un fermier le foloseste sunt extrem de importante in economia companiei pe care o conduce. Acestea sunt direct responsabile atat cu productivitatea angajatilor, cat si cu calitatea recoltei. Un teren care este lucrat cu cele mai noi tehnologii va avea pierderi mai mici, iar recolta va fi ferita de eventualele pericole care pot aparea in cazul utilajelor invechite.

Cu atatea utilaje disponibile pe piata pentru diverse munci agricole, alegerea celor potrivite poate fi dificila. Ia in considerare utilajele listate aici si avantajele pe care ti le ofera. Iar acum, spor la cautat utilajele potrivite fermei tale!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *