Lumea Laurei

blog general

regulile de protectie a muncii

De ce este important ca fiecare angajat sa cunoasca regulile de protectie a muncii

Atunci cand vine vorba despre locul de munca, fara dar si poate, fiecare angajator se asigura ca angajatii acestuia sunt mereu in siguranta si feriti de orice pericol. Acest lucru se intampla in primul rand datorita faptului ca angajatorul are obligatia de a se asigura ca fiecare angajat respecta un set de reguli, dar si din prisma faptului ca nimeni nu si-ar dori ca un angajat al sau sa aiba vreun accident. Fie ca este vorba despre un accident minor, sau despre unul grav, oricare dintre acestea trebuie sa fie evitate, iar angajatii, cunoscand regulile, pot sta mereu la distanta fata de pericole.

Bineinteles, pentru a ne asigura ca angajatii se afla mereu in siguranta trebuie sa avem in vedere ca acestia au parte de o instruire constanta in ceea ce tine de regulile de protectie a muncii. In mod evident, sunt tot felul de instruiri periodice, care respecta bazele legale, dar de multe ori acestea nu sunt luate foarte in serios de care angajati, ceea ce ii poate expune multiplelor pericole, mai ales cand vine vorba despre o fabrica, un santier sau un loc de munca mai periculos. Avand in vedere ca regulile de protectie a muncii trebuie sa fie respectate in orice tip de job, indiferent ca lucram la birou, sau ca ne desfasuram activitatea in teren, fiecare job are reguli clare ce trebuie sa fie respectate cu sfintenie.

Angajatii care se supun anumitor riscuri pot fi protejati de echipamente de protectia muncii

In mod asteptat, atunci cand vine vorba de fabrici, uzine, santiere si job-uri care presupun expunerea la anumite riscuri mai mari, regulamentul de protectie a muncii este cu mult mai strict, iar echipamentul pe masura. In situatii de acest gen, angajatii sunt nevoiti sa poarte echipamente adecvate, ce au in componenta elemente diferite, cum ar fi papuci speciali, salopete sau caschete de protectie, toate acestea pentru a fi protejati in cazul unor accidente.

Spre exemplu, intr-o fabrica, cazurile in care poti scapa o greutate peste picioare, sau in care o masina automatizata are probleme tehnice sunt foarte posibile, iar aceste situatii trebuie sa fie atat prevenite, cat si tratate cu seriozitate. Pericolele care sunt analizate si prevenite, fara dar si poate, nu vor putea afecta buna starea angajatilor sau buna functionare a proceselor.

Pe langa aspectele pe care trebuie sa le cunoasca fiecare angajat, dar si fiecare angajator, sunt anumite echipamente pentru protectia muncii care vor securiza mai mult buna-starea ambelor parti. Angajatii vor avea o protectie in plus in fata pericolelor, iar angajatorii vor putea sta linistiti in privinta securitatii. O pereche de manusi, o casca de protectie, o vesta sau o pereche de ochelari ii poate ajuta foarte mult pe angajati, mai ales daca activeaza intr-un domeniu in care pericolele sunt la orice pas.

Protectia muncii nu este doar o simpla procedura pe care trebuie sa o cunoasca angajatii si angajatorii, ci reprezinta si un aspect care este prevazut in lege. Asadar, companiile care nu iau suficiente masuri de precautie in fata eventualelor pericole care pot aparea in timpul desfasurarii activitatii pot fi aduse sub invinuire, in fata legii.

Cum se pot asigura angajatorii ca angajatii respecta normele de protectie a muncii?

Avand in vedere ca este un subiect destul de sensibil, angajatorii incearca tot felul de metode pentru a-i motiva pe angajati sa respecte cu strictete normele de protectie a muncii. Atat din cauza faptului ca nerespectarea regulilor poate conduce catre amenzi uriase pe care firma le va suporta, cat si din pricina faptului ca un accident va atrage cu sine multe probleme, dar si posibila deteriorare a starii de sanatate a anumitor angajati. In ceea ce tine de modul prin care angajatorii isi conving angajatii sa respecte regulile, putem aminti aici de faptul ca multi aplica sanctiuni, sau un fel de asa numite „pedepse”, dar totusi ar exista idei mult mai ingenioase pentru a-i convinge pe acestia sa respecte regulamentul, in special pe cei ce lucreaza in domenii cu un risc ridicat de accidentare.

O idee interesanta cu ajutorul careia angajatii pot intelege mult mai bine posibilitatea producerii unor accidente si faptul ca sunt mereu expusi acestora, poate fi reprezentata de participarea la workshopuri, in care sa fie explicate tot felul de situatii limita, dar si faptul ca atat echipamentul purtat conrespunzator, cat si respectarea regulilor, poate sa ii salveze pe angajati din situatiile limita. Pentru ca un angajator sa se asigure ca regulile sunt respectate, trebuie sa insiste mereu pe aceasta tema.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *