Lumea Laurei

blog general

Agricultura devine mai usoara cu ajutorul silozurilor pentru cereale

Agricultura devine mai usoara cu ajutorul silozurilor pentru cereale

Un lucru foarte important in agricultura pe care toti fermierii il iau in considerare este depozitarea cerealelor. Desi recolta a avut succes si ai tone de cereale, acestea isi pot pierde din cantitate, calitate sau se pot strica daca nu sunt depozitate corect. Astfel, metodele de depozitare s-au dezvoltat din ce in ce mai mult, odata cu cresterea nevoii de hrana a oamenilor.

La inceput, omul sapa o gropa destul de adanca (aproximativ 5 metri adancime) unde depozita cerealele. Intre cereale si pereti era un strat de caramida sau ciment, acompaniat de un strat de paie. Deasupra si dedesubtul cerealelor erau alte straturi de paie, iar la final se acoperea totul cu pamant. Desi nu e cea mai eficienta metoda de depozitare, de aici a inceput dezvoltarea celorlalte metode.

Fie vorba de pierderea in cantitate, calitate sau mucegairea cerealelor, oamenii au bazat noile metode pe conservarea acestora. Insa care sunt factorii care duc la astfel de pierderi?

Ce cauzeaza pierderi la depozitarea cerealelor?

Umiditatea. Fiecare cereala are propriul continut potrivit de umiditate pentru a fi pastrata corespunzator. Ei bine, umiditatea in exces o sa duca la un singur rezultat – mucegairea cerealelor. Nici cele mai bune sisteme de aerare si monitorizare nu o sa combata acest lucru, eventual doar vor amana inevitabilul.

Temperatura cerealelor. Cu doar cateva exceptii, microorganismele prospera la temperaturi cuprinse intre 10 si 60 de grade Celsius. Soarele, temperaturile din afara, caldura cauzata de respiratia cerealelor si a insectelor prezente in depozit vor influenta temperatura dinauntrul depozitului.

Microorganisme. Bacteriile, mucegaiul si/sau ciupercile duc la degradarea calitatii si cantitatii cerealelor. Astfel, monitorizarea temperaturii si a umiditatii are ca scop oprirea dezvoltarii microorganismelor. In consecinta, o buna parte a factorilor ce pot degrada cerealele sunt eliminati.

Insecte, pasari si rozatoare. Desi intalnite cel mai des in zona rurala, acestea sunt atrase de granele insilozate si incep sa le consume. Astfel, o buna parte din cantitatea cerealelor este pierduta.

In general, 10% din pierderile de dupa recoltat sunt cauzate de metodele de depozitare. Astfel, intre 2 si 4.2% din pierderi sunt cauzate de insecte, 2.5% de rozatoare, 0.85% de pasari si 0.68% de umiditate. Pierderilor sunt atat din cauza consumului direct al cerealelor cat si din cauza contaminarii acestora.

Fiecare antreprenor care conduce un business in domeniul agricol trebuie sa gaseasca cele mai bune solutii prin care evita pierderile cerealelor. O astfel de solutie este reprezentata de folosirea unor silozuri pentru cereale care sa mentina recolta in cea mai buna forma pentru o perioada cat mai lunga.

Cum ajuta silozurile fermierii in depozitarea cerealelor?

Silozurile sunt depozite etanse care ofera cerealelor conditiile optime. Feresec cerealele de pasari, rozatoare si insecte si influenteaza umiditatea si temperatura acestora.

In principiu, tipurile de siloz sunt silozul turn, silozul bunker si silozul tip sac.

Silozul turn este cel mai comun, fiind inalt, cilindric, vertical si avand o capacitate foarte mare de depozitare (zeci de mii de tone). Acesta poate fi facut din ciment, lemn, otel sau alte metale, iar incarcarea si descarcarea cerealelor se poate face prin partea de sus. Totodata, descarcarea acestora poate fi facuta si prin partea de jos cu ajutorul snecurilor.

Silozul tip bunker are pereti facuti de obicei din ciment, asezati in santuri facute de fermier. Deasupra se intinde o prelata care sa asigure etanseitatea silozului. Fermierilor le este mult mai usor sa incarce si sa descarce cerealele, folosindu-se doar de un tractor sau incarcatoare speciale.

Silozul tip sac este, dupa cum numele sugereaza, un sac. Comparativ cu silozul turn care ocupa spatiu vertical, sacurile sunt intinse si ocupa teren. Acestea sunt inchise cu ajutorul unui sistem ca un fermoar, iar interiorul este etansat. Astfel, cerealele au conditiile optime.

Un avantaj al acestui siloz este ca nu trebuie transportat de pe camp; sacii pot fi amplasati acolo, imediat dupa recolta. De asemenea, din punct de vedere financiar, acesta este mai ieftin decat silozul turn.

Totodata, silozurile, in special cele turn, se folosesc de sisteme de fumigatie si aerare pentru controlul si gestionarea insectelor si a umiditatii. Tehnologiile folosite ii ajuta pe fermieri sa-si pastreze recolta intr-o forma cat mai buna astfel incat cerealele sa fie proaspete si bune de prelucrat in momentul in care sunt transportate din aceste solutii de depozitare.

Daca silozurile nu s-ar fi inventat, cu siguranta progresul nostru ca specie ar fi avut de suferit. Insa, in ziua de azi, acestea ajuta fermierii sa produca in cel mai eficient mod!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *