Un gard metalic este o structură metalică ce va împrejmui o anumită zonă, de obicei o curte a unei case sau unei instituţii. Gardurile din metal nu au nevoie de o întreţinere specială, protejează foarte bine zona unde vor fi instalate şi sunt uşor de pus în operă odată ce ai un plan foarte bine pus la punct pentru proiectul tău.
Construirea unui gard metalic este un proces destul de complicat pentru cineva care nu are experienţă, însă este foarte simplu pentru specialişti cu experienţă de la firme ce oferă servicii de instalare şi întreţinere garduri metalice. Este suficient să te gândeşti ce fel de garduri vrei şi cum vor arăta, ce zone vor împrejmui şi în cel mai scurt tip vei avea gardurile metalice gata instalate şi funcţionale.
Avantajele gardurilor metalice şi principalele etape de construire pentru un gard metalic
Gardurile metalice sunt o alegere avantajoasă pentru orice proprietar de casă sau de instituţie. De ce? Pentru că sunt rezistente, rezistă ani buni fără a avea nevoie de îngrijire complexă, nu se deteriorează aşa de repede precum gardurile din lemn.
Metalul rezistă la vânt puternic, ploi, zăpezi, grindină, furtuni, este un material robust şi uşor de pus în operă. Siguranţa celor care locuiesc în locuinţa sau instituţia care va fi împrejmuită cu un gard metalic este mai mare, este mai greu de escaladat gardul sau de spart, de deteriorat.
Nu contează ce proiect ai în minte sau ce design, vei găsi cu siguranţă un gard metalic potrivit pentru tine pe piaţă, cu diferite stiluri şi finisaje. Nu mai vopseşti şi lăcuieşti mereu gardurile, cele din metal nu au nevoie de vopsiri dese, sunt deja vopsite şi protejate cu straturi speciale.
Construirea unui gard metalic nu este foarte complicată. Chiar şi fără experienţă poţi să obţii un gard cu eficienţă ridicată şi cel mai interesant design, adaptat nevoilor tale.
Procesul de construcţie a gardurilor metalice începe cu faza de planificare şi de proiectare. Te gândeşti de ce vei construi gardul, ce vrei să obţii cu el, securitate, intimitate, estetică mai bună, poate o combinaţie a celor enumerate anterior.
Se alege apoi tipul de metal pentru gard, de la oţel galvanizat, cea mai bună variantă, la fier forjat sau aluminiu şi chiar plasă metalică. Fierul forjat este mai ieftin, poate să arate destul de bine, este rezistent, însă la nivel de estetică nu se compară cu oţelul galvanizat, care este şi mai rezistent.
Proiectare, pregătire teren şi amplasare, construirea efectivă a gardului de metal
Proiectarea gardului de metal este foarte importantă. Se stabilesc înălţime, lăţime, lungime, stil gard în funcţie de designul perimetrului de împrejmuit şi de preferinţele personale. Pentru că va împrejmui un perimetru personal, proprietate personale, se vor obţine acorduri şi permisele necesare înainte de construcţie şi de punerea în practică a proiectului.
Terenul unde se va monta gardul metalic se pregăteşte şi el, se marchează limitele, se fac toate delimitările necesare, se stabileşte amplasarea unui gard metalic. Se îndepărtează şi vegetaţia în această fază, pietre, resturi organice, se nivelează terenul, ca să se instaleze uniform toţi stâlpii şi gardul metalic să arate foarte bine.
Urmează amplasarea stâlpilor de la gard, în funcţie de proiectare, planul de amplasare. Se sapă toate gropile cu adâncimile recomandate pentru tipul de sol şi tipul de stâlpi folosiţi. Se fixează stâlpii doar pe verticală şi se adaugă beton, ciment în groapă, cu verificarea nivelării corecte.
Panourile sau elementele metalice ale gardurilor se fixează cu cleme, şuruburi, suduri, ca să se ataşeze cât mai bine pe stâlpi. Se verifică atent orizontalitatea şi verticalitatea panourilor, alinierea lor, după care se securizează panourile.
Nu uităm de porţi, uşi la gard metalic. Se instalează balamalele pe porţi, uşi şi stâlpi, se ataşează uşa, poarta, se fixează încuietori, zăvoare pentru închiderea uşii, porţii de la gardul metalic.
La final se verifică tot gardul, se aplică opţional şi un finisaj pentru metal, vopsea, strat protector ca să arate mai bine gardul şi să fie mai rezistent în timp.
Sfaturi importante de urmat dacă vrei să construieşti un gard de metal rezistent
De fiecare dată când vreţi să construiţi un gard metalic este bine să apelaţi la profesionişti cu experienţă şi firme specializate în proiectare şi realizare garduri din metale diverse. Doar ei se vor asigura că între gardul metalic respectă reglementările în vigoare în zona unde va fi instalat şi va avea o funcţionalitate perfectă, exact aşa cum şi-au dorit clienţii.
Îmbinările vor fi tratate, se verifică sigilarea, fixarea pentru a preveni ruginirea, gardul se va curăţa periodic pentru un aspect estetic impecabil. Întreţinerea este obligatorie, curăţarea şi revopsirea, schimbarea tipului de vopsea dacă apar probleme la gardurile metalice.
Aceştia ar fi în mare toţi paşii pe care îi ai de realizat că să te asiguri că ai un gard metalic de calitate şi că va rezista şi foarte bine pe termen lung şi că va fi foarte simplu de întreţinut. De fiecare dată când vrei să construieşti un gard metalic trebuie să respecţi toate etapele amintite şi să fii atent la fiecare detaliu ca să ajungi mereu la rezultate excelente.